Fördelar med förvaring i ett säkerhetsskåp

Man önskar inte att något ska hända med ens saker, vare sig det är på kontoret eller hemma. Men samtidigt är det viktigt att vara förberedd på det värsta. Genom att förvara allt av värde i ett säkerhetsskåp har man tagit första steget mot att skydda sig.

MA15-öppet kassaskåpVare sig det handlar om att förvara pärmar i ett dokumentskåp eller kontanter och smycken i ett annat slags säkerhetsskåp finns det en del saker man ska tänka på före inköpet. Bland det fundamentala är hur stort skåp man behöver. Säkerhetsskåp kan vara ganska dyra, och man vill ofta inte lägga ner mer pengar på det än man behöver. Ett större dokumentskåp tar upp plats också, en annan anledning att välja noga.

Ett bra dokumentskåp är skyddat mot brand. Det behövs inte så stora temperaturer innan papper förstörs. Vid en vanlig brand kommer man upp i många gånger högre temperaturer. De flesta dokumentskåp idag har en brandmärkning som visar hur lång tid man har på sig innan värmen förstör dokumenten. Ofta har man en eller två timmar på sig att rädda sina papper. Det låter inte som så lång tid, men brukar vara tillräckligt.

De flesta försäkringsbolag är mycket noga med rätt förvaring av värdesaker. Har man inte använt sig av ett godkänt dokumentskåp eller värdeskåp är det stor risk att man inte får ut något på försäkringen vid brand eller inbrott. Man ska även tänka på att ett skåp har en gräns på hur stora summor man får förvara inne idet, för försäkringens skull. Om skåpet är godkänt för 80 000 kronor får man inte ut mer än det, även om man kanske hade 100 000 kronor i skåpet och kan bevisa det.

Vissa dokumentskåp är mycket stora, med plats för 100 pärmar. Andra är lite mindre, men ändå mycket rymliga. Det man ska se efter, förutom storleken, är om de är stöldfördröjande eller om de har märkningen stöldskyddsskåp. Flera företag väljer att förvara den större delen av sin dokumentation i ett lite mindre säkert dokumentskåp. För de allra viktigaste pappren har man istället ett säkerhetsskåp som är mycket svårare att öppna vid inbrott och som skyddar innehållet vid brand.

Man ska inte sticka huvudet i sanden utan förbereda sig på alla eventualiteter. Genom att välja ett bra säkerhetsskåp för viktiga papper och föremål har man tagit första steget. I tillägg bör man märka sina värdeföremål, fotografera dem och förvara allt detta på ett annat ställe.

13. November 2013 by admin
Categories: Uncategorized | Leave a comment