Hitta tid för städning

Vi människor lever våra liv med olika förutsättningar. En gemensam nämnare verkar dock vara tidsbristen. Vi är många som kämpar med att få tiden till att räcka till. En del vardagssysslor blir lidande när stressen blir för stor. En sådan syssla är städningen. I bästa fall hinner vi ta fram dammsugaren under helgen.

För att minska stressen kan du städa när du har tid. Att ta bort vissa måsten i livet är nödvändigt för att vi ska må bra. Att anlita städhjälp kan därför vara en investering i din hälsa. Det finns många bra företag som kan hjälpa dig med detta. Många väljer: https://www.stadarna.se/har-finns-vi/stadarna-i-karlstad/

Hur ska jag prioritera?

Ifall du vill utföra städningen på egen hand bör du prioritera. Att rengöra samtliga utrymmen i ditt boende varje vecka är många gånger för ambitiöst. Det är inte heller en nödvändighet för att ditt hem ska se rent ut.

  • Dina förvaringsutrymmen syns sällan för besökare. Dessa utrymmen behöver du således inte städa varje vecka. Du kan även skapa nya rutiner i dessa förvaringsutrymmen. En tumregel är att alltid lägga tillbaka det du har använt på samma plats. Låt inte dina saker ligga huller om buller. Detta frigör mycket tid åt dig i det långa loppet.
  • Om du har barn får du lägga om din prioritering ytterligare. Barnens rum är i regel stökiga. Du bör fråga dig själv om det är nödvändigt att deras rum ska vara skinande rena. Att låta leksaker ligga framme gör varken från eller till. Låt småbarnstiden vara en tid av glädje. Det sista du vill göra är att stressa över småsaker. 
  • Jobbar du hemifrån? Eventuella arbetsytor behöver inte vara perfekt organiserade. De allra flesta hinner inte städa sina kontor varje dag. Ett perfekt organiserat kontorsbord kan till och med vara ett tecken på att du har för lite att göra. 
  • Använd större förvaringsutrymmen till tillfälliga skräpytor. Du kan exempelvis slänga in förpackningar eller tidningar i dessa utrymmen. När du sedan får tid kan du slänga det du inte behöver.

Känner du fortfarande att det blir för mycket att göra? Du kan med stor sannolikhet hitta en städfirma nära dig, börja gärna med Städarna. 

Städning för att rädda liv

Det är mycket som händer i Karlstad. Centralsjukhuset i staden städar dagligen för att rädda liv. Som privatperson kan det vara bra med lite perspektiv. I ditt eget hem finns det vanligtvis inte något större behov av att städa ofta på grund av hälsofaror.

Sjukhus måste dock städa noggrant för att inte utsätta patienterna för fara. Detta är viktigt sett till två faktorer. För det första handlar det om att många personer har nedsatt immunförsvar. Dessa personer är i ständig fara för livsfarliga infektioner. Damm som inte är farligt för oss som är friska kan därmed vara en fråga om liv och död på ett sjukhus.

Ur ett annat perspektiv handlar det om virus som är resistenta. Virusutbrott hör dessvärre till vanligheterna. En del virusutbrott tenderar att vara farligare än andra. Ett exempel är under 2017 när man upptäckte ett fall av VRE. 

Vissa virusutbrott är också så pass allvarliga att det inte räcker med städning. Viruset tenderar trots en omfattande städning att leva kvar. I de här fallen krävs det rengöring med starka medel och helt nya städrutiner för att få bukt med problemet. 

Frigöra tid i vardagen 

Det är Inte lätt att hitta tid för städning på sina håll. Även kommuner har problem med tidsprioritering. Villkoren för lokalvårdare är inte alltid acceptabla. Om dessa vägrar att arbeta övertid måste arbetet ändå utföras. Hur kan du som privatperson frigöra tid för din egen städning?

  • Städning förbränner kalorier. I vissa fall förbränner du dessutom många kalorier när du städar. Du kan därför förena nytta med nöje. Sätt på lite bra musik och dansa ditt hem skinande rent. Om du håller tempot uppe kan du städa hela ditt boende på kort tid.
  • Belöna dig själv efter ditt kombinerade tränings- och städningspass. Du kan exempelvis belöna dig själv med en god pizza. Ifall du vill vara lite mer nyttig kan du köpa en god sallad. Du frigör ännu mer tid med den här lösningen med tanke på att du inte behöver laga mat.
  • Aktivera barnen. Barn är ofta villiga att göra lite nytta när det är roligt. Sätt på deras favoritmusik och ge barnen en utmaning. Utmaningen kan inkludera att plocka bort leksakerna på en utsatt tid.
  • Aktivera hela familjen. Gör städningen till ett tillfälle för familjen att umgås. Genom att städa er igenom ert boende får ni kvalitetstid med varandra. Det kan därför bli en rolig syssla som inte bara inkluderar det annars så tråkiga plockandet.
  • Har du alltid ett strikt schema som gör att du sällan är hemma? Har du pengar bör du anlita en städfirma. Tänk att få komma hem till ett skinande boende som även luktar gott. Du bör tänka på att detta är en investering i dig själv. 

10. October 2019 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply