Hur du får råd att renovera fasaden

De allra flesta trivs bra när huset är i gott skick. Det är välkomnande på något sätt. Till och med besökare lägger ofta märke till fasaden, och om den är väl omhändertagen så gör det ett gott intryck. Men ännu viktigare är nog hur huset mår och vilken roll som fasaden spelar här. För när du skyddar din byggnad så kommer den att hålla längre. 

Ett hus är en investering. Det spelar ingen roll om du är rik och köper en fastighet med många lägenheter eller om du bara skaffar dig ett litet radhus. Du har lagt ut pengar och har kanske även en viss förväntan. En dröm om att barnen ska kunna växa upp här eller att du ska kunna tjäna ännu mer pengar på att hyra ut bostäderna. Allt detta kan dock bli en mardröm om du inte tar hand om fasaden, och resten av huset. 

När det är dags att renovera

En del köper ett hus som är i behov av en viss renovering. Eventuellt rätt mycket som måste justeras. Om du vet lite grand om bygge och annat som har att göra med en byggnad så kan det vara ett intressant projekt. Det kanske tar lite tid, men till sist så får du ett hus som du verkligen kan trivas i. Vissa delar av jobbet kan det ändå vara bäst att låta en professionell firma få ta hand om. Du kan inte riskera att något blir fel, för då kan du stå där med skador eller andra problem. Anlita experterna som utför fasadrenovering

Det kan också hända att renoveringen är en del av det regelbundna underhållet. Ibland måste du göra lite större arbeten. Ett hus bör målas om ungefär vart tionde år, kanske ännu oftare om du bor i ett hårt klimat. Även fasader som är gjorda med puts kan behöva en ordentlig genomkörare. Det är något som lönar sig att göra eftersom det sedan håller riktigt länge. Kontakta gärna experterna och se vad de har att erbjuda. Läs mer om företaget och vad de kan hjälpa dig med. 

Relativt dyrt med en renovering

Det är alltid bäst att kontrollera en byggnad med jämna mellanrum. Se till att alla fönster är täta och att det inte är något drag någonstans. Eventuella sprickor i fasaden bör tas om hand på ett tidigt stadium. Innan de hunnit bli stora och fukten tagit sig in. För då kan det bli riktigt stora komplikationer med mögel och annat som du absolut inte vill uppleva. Se till att någon kontrollerar taket och skorstenen också. Om någon panna har gått sönder är det inte så svårt att byta ut den. 

Skulle du upptäcka att det behövs lite mer än det vanliga underhållet så gäller det att planera. En renovering kan inte bara kosta mycket men även dra ut på tiden. Se till att du anlitar någon som är känd för att respektera sina åtaganden. Ta gärna in offerter från olika företag. Men även om du gör allt för att hålla kostnaderna nere så kan det ändå bli nödvändigt att be om hjälp. Sveriges Television berättar om hur en del tar lån för fasadrenovering. 

Vad kostar en fasadrenovering?

Det är inte så lätt att ge ett fast pris, eftersom alla renoveringar är så olika. Men du kan lätt få betala över 1000 kronor per kvadratmeter fasad. Beroende på material, vad som behöver göras och hur stort huset är naturligtvis. Ofta så tillkommer det andra kostnader som gör att ganska många tar ett lån för att klara av det hela. För när du ändå har en ställning på plats och lägger ner så stort arbete på att fixa fasaden kan det vara bra att byta ut fönstren. De kanske skulle kunna hålla ett par år till, men en renovering är inte något du gör så ofta. Du måste renovera fasaden för att huset ska bli riktigt bra. 

En annan sak som ofta görs i samband med en fasadrenovering är tilläggsisolering. Speciellt om du har ett gammalt hus så kan du spara mycket energi på att isolera huset rätt. Att äga en byggnad handlar ju hela tiden om att se på det långsiktiga. Det kostar pengar just nu, men värdet på huset höjs. Din familj mår bättre av att bo i ett hus som har sunda material och som har bra ventilation och uppvärmning. Alla dessa faktorer spelar en roll och gör att du kan fatta ett resonligt beslut. 

Sköta om sitt hus

Det tar tid att inspektera huset. Att se till att allting fungerar. Ett alternativ är naturligtvis att anlita folk som tar hand om underhållet. Som säger till när något måste repareras eller renoveras. Det är alltid bra att ha ett visst hum om vad som ska göras. Du kan då ligga steget före, oavsett vem som gör kontrollerna. Eftersom en del moment kan kosta pengar, kanske du vill börja spara i god tid. När du lägger upp din budget för året eller månaden kan du inkludera reparationer eller en fond för fasaden. 

För större arbeten kan du behöva ta ett lån. Det kan vara fasadrenovering, utbyte av fönster, uppgradering av elinstallationen eller något annat som är viktigt. Se till att ha bra ventilation i alla utrymmen. Speciellt nu för tiden när vintrarna inte är lika kalla som tidigare. Det har lett till mögel på flera håll i landet eftersom husen var byggda för ett visst klimat. Du kan förhindra att problemen uppstår genom att vidta de nödvändiga åtgärderna långt innan det ens blir aktuellt. 

Fasaden är viktig

Det finns inget tvivel om saken. Fasaden är en av de viktigaste delarna av ett hus, tillsammans med taket. För om du har ett tätt skal, så att säga, så kan inte fukten ta sig in. Med det svenska klimatet kan det bli ännu krångligare, eftersom även små droppar vatten kan spränga sönder materialet när det fryser på. Naturligtvis så byggs svenska hus på ett annat sätt än nere i varmare länder. Runt Medelhavet, till exempel, så ligger fokus på att hålla värmen ute. Trots klimatförändringarna så är det få svenska hushåll som verkligen lider av en värmebölja inomhus. 

Överallt är det viktigt att ha en skön temperatur inomhus. Men inte bara det, utan även frisk luft som inte innehåller något farligt. Nu för tiden är det förbjudet att använda giftiga byggmaterial. Om fasaden eller taket läcker så kan du dock få in otrevliga komponenter direkt in i hemmet. Fukt och mögel är allvarliga saker som bör stoppas så fort som möjligt. 

Därför lägger många lite extra vikt vid att fasaden ska vara funktionell, förutom att de vill ha ett snyggt hus. Med lite eftertanke kan du kombinera de två, utan att det blir allt för dyrt. 

11. May 2020 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply