Hur folk gömmer sina fällknivar

Det finns lagar som reglerar hur du kan använda dina knivar. Kanske inte så mycket in i minsta detalj. Knivlagen handlar mer om var du får ta med dig dina verktyg. Anledningen är naturligtvis att dessa fantastiska redskap också kan fungera som vapen. I händerna på fel personer kan det gå riktigt illa. För att göra det svårare för kriminella element så hindrar lagen dig från att ta med knivar precis överallt. 

En del anser att det är förtryckande, att de har behov av sin kniv. Men om du tänker på hur allmänheten skyddas så förstår du varför lagarna existerar. Plus att det finns så många undantag från huvudregeln att du aldrig behöver oroa dig för att stå utan. Till och med när du går på en picknick i parken är det tillåtet att ha med sig kniv. För hur kan du annars skära steken? Vanliga människor lider inte direkt av knivlagen även om de måste lära sig hantera den. 

Välja en kniv för varje tillfälle

Till och med barn kan lära sig hantera kniv. De som växer upp på landet börjar ofta lite tidigare än stadsbarnen, men det är ändå något som kan vara bra att kunna. En del knivar har ett stopp så att handen inte kommer helt ut till bladet. På så sätt har du lite extra utrymme för att göra misstag, en sak som många vuxna också har behov av. Oavsett ålder är det viktigt att respektera knivarna, det gör riktigt ont att skära sig på en. 

För de som regelbundet brukar kniv så är det också självklart att ha mer än en variant. Det finns så många olika uppgifter som blir enklare att utföra om du har det rätta redskapet. Bladet bör vara av rätt längd och tillräckligt brett. Eller smalt, om det är vad som krävs för att jobba. Skaftet kan också ha olika former. Det ska ligga skönt i handen så du inte slinter eller tröttar ut dig. De bästa knivarna hittar du här

Naturligtvis skadar det inte om kniven är lite snygg. Ju oftare du använder den desto fler gånger ser du den. Och då är en väl utvald, kanske dekorerad, kniv något att vara stolt över. Naturligtvis är den praktiska aspekten det första man tänker på. Men det hindrar inte att den estetiska sidan är viktig och att du tar dig tid att välja ut din kniv. 

Små och stora knivar som är vassa

Det är inte alltid de stora knivarna som är de farligaste. Alla knivar har potential, det är hela poängen med att använda en kniv. Den ska skära igenom det material du arbetar med, vare sig det är stora isblock eller en limpa bröd. För att det ska gå lättare bör du se till att alltid hålla den vässad. Slipa alla knivar med jämna mellanrum och förvara dem så att eggen inte skadas. Fällknivar måste hanteras på rätt sätt. Läs mer i Sydsvenskan

En liten kniv är lätt att ta med sig i fickan, och kan vara bra att ha vid olika tillfällen. Du vet aldrig när den kan komma till nytta och många har den i sin Every Day Carry. Den där lilla väskan där du har allt du kan tänkas behöva, från plåster till proteinkakor. Glöm dock inte bort att lämna kniven hemma om du ska ta flyg eller tåg. De går inte genom säkerhetskontrollerna som finns på alla flygplatser och vissa tåglinjer. Då måste du kasta den om du inte ska missa din resa. 

Om det bara är för nödfall eller ifall den skulle behövas som du tar med dig kniven brukar de flesta välja en liten variant. Gärna en som kan fällas ihop. Dels tar den liten plats men det minskar också risken för att det blir ett hål någonstans. Fortfarande är det bra att se till att den är skarp, för annars är det onödigt att ens ha den med sig. 

Sätt att undvika lagen

I en stad finns det inga säkerhetskontroller, inte ens alla banker har metalldetektor installerad som de använder sig av i andra länder. Men om polisen misstänker något kan de alltid kontrollera. Eller om de ser att du bär den med dig. Eftersom det är ganska vanligt att använda knivarna som vapen så är säkerhetspersonalen tränad i att upptäcka dem. Samt hantera en situation som är potentiellt farlig. Expressen talar om hur folk gömmer sina fällknivar. 

De flesta har dock vissa skrupler och väljer att följa lagen. Den är där för att skydda medborgarna och det stora flertalet vill inte att något ska hända. Däremot kan det vara bra att kunna gömma sin kniv när du är ute på resa. När den inte syns minskar risken för att någon ska stjäla den. Du vet aldrig när den kan komma väl till hands, så det är bra att ha med sig. Även om det innebär att du inte kan ta de allra snabbaste tågen utan måste nöja dig med att tuffa fram på halvfart. Eller så måste kniven packas ner i resväskan eftersom inga flygplan tillåter vapen. 

Så knivlagen gör det lättare för polisen att vidta åtgärder. Målet är att få bort knivar från gatorna, i alla fall som vapen. Till och med risken för att en helt oskyldig liten kniv används på fel sätt. Så det ligger i allas intresse att samarbeta, att inte försöka gömma sina knivar bara för att de insisterar på sina rättigheter. Allas rättighet är att känna sig trygga på gator och torg. Den rätten kommer framför andra känslor av att du ska kunna ha vad du vill i fickan. 

Varför du ska gömma dina knivar

Det kanske är lite dramatiskt att gömma sina knivar. Men att förvara dem på ett säkert ställe bör höra till vanligt vett. Inga obehöriga ska kunna komma åt knivarna, framför allt för att ingen ska komma till skada. Dyrbara knivar kan vara attraktivt för tjuvar så många låser in dem i speciella skåp. För du vill kunna fortsätta njuta av din samling eller använda knivarna lång tid framöver. 

13. February 2020 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply