Sjuka barn tycker om julpynt

Tanken bakom julpynt är ofta att börja njuta av julen långt innan själva dagen har kommit. Att leva med förväntningar och pyssel. Baka kakor och gå på julbord. Allt det där är en del av julpyntandet. Du gör hemmet trivsammare och bjuder in den där härliga atmosfären. Många tycker det är roligt för att just november och december är så mörka och tråkiga annars. Det hjälper dig att orka med bättre. 

Det här är extra markant när det kommer till sjuka barn. Speciellt de som är inlagda på sjukhus, som inte alls är så roligt. De behöver något som kan muntra upp dem, och här kan julpyntet spela en stor roll. Det måste erkännas att flera barnavdelningar gör sitt bästa för att dekorera året om. Du märker direkt när du kommer in att de har ansträngt sig bra mycket för att skapa en god atmosfär. När det sedan drar ihop sig till jul brukar de göra ännu mer för att glädja sin barnskara. 

Juldekorationer för alla smaker

En del slår till så det skakar i huset och dekorerar så gnistorna flyr. Först städar de huset från topp till tå, byter ut alla gardiner och ser till att fönstren är rena. Sedan är det dags för kuddar och löpare, nya lakan och gärna någon julmatta. Ljus i långa banor för att inte glömma alla tomtar och flugsvampar som ställs ut runt om i hemmet. Men alla är inte likadana. Andra har mer nertonade dekorationer, men vill absolut inte vara utan dem. Många roliga dekorationer hos https://www.bloomsburybarn.se/julen/julpynt/

Det är inte alls ovanligt att folk har samma dekorationer år efter år. Faktiskt generation efter generation. En del julpynt kanske inte ser så mycket ut för världen, men familjen vet vilket värde de har. Kanske något barnen gjort som små eller ett pynt som du köpt ett speciellt år. Men du kan alltid utöka samlingen, och kanske kommer något du skaffar i år bli den där så viktiga dekorationen. När du vill hitta snöglobar som är unika. Ett tacksamt tillskott till samlingen. 

När de små firar jul

Även om vuxna tycker det är roligt med högtiderna så är julen allmänt ansedd som en barnens fest. Det är många olika små delar, typ julgransplundring och kakbak som hänger ihop med firandet. En hel del familjer är delade nu för tiden, på grund av skilsmässor och liknande situationer. Men då brukar de alltid se till att barnen får en god jul. Ibland genom att fira lite på andra dagar också. Alla är överens om att barnens glädje är det som kommer främst. 

De barn som ligger på sjukhus behöver extra mycket omsorg. Föräldrarna gör vad de kan, men personal och frivilliga arbetare är mycket viktiga. Speciellt viktigt med julpynt för barn som är sjuka. I en del länder finns det välgörenhetsorganisationer som samlar in pengar bara för att de vill ge barnen på sjukhuset det där lilla extra. Deras specialitet är att sprida glädje där den behövs som mest. Bland annat så har de personal som klär ut sig till clowner eller jultomtar för att besöka de barn som är inlagda. 

Viktigt med pynt för barn

Alla som jobbar med barn, eller har barn själva, vet vilken livlig fantasi de har. Kopplad med en skaparglädje som tyvärr kan försvinna lite senare i livet. Så det gäller att utnyttja den medan de är små. Låta dem göra saker själva. Hjälpa dem att skapa julpynt eller andra saker som kan glädja andra. En liten pappersbit kan bli något alldeles speciellt om du häller på lite glitter. Det räcker med en röd penna för att skapa julstämning. 

För de barn som lider av en eller annan orsak kan pysslet spela en stor roll. Medan de jobbar med de här uppgifterna brukar det vara lite lättare att glömma hur sjuka de egentligen är. Eller om de får delta i att sätta upp dekorationerna, komma med goda råd var de olika sakerna ska sitta. Det gäller att ha något positivt att göra, en tanke som även vuxna gör väl i att komma ihåg.

Så undervärdera inte vikten av pyssel och julpynt. Egentligen kan du ju pyssla när som helst. Men om det finns ett tema så blir det ytterligare en orsak till att komma igång. Många skolor lägger fokus på slöjd och pyssel just under de här veckorna fram till jul. För det är riktigt mysigt att sitta inne och ha något för händerna när det är mörkt och ruggigt utanför. Alla åldrar brukar uppskatta det, så samla ihop hela familjen för en stund i tomtens verkstad. 

Skatter som aldrig blir omoderna

Julpynt är nog en av de saker där svenska folket är som mest sentimentalt. De sparar gärna sina skatter i flera år, rentav generationer. Det betyder naturligtvis inte att du ska hoppa över julhandeln. Nya dekorationer har sin plats, vare sig du köper dem eller gör dem själv. Det brukar alltid finnas plats för en kartong till uppe på vinden. Få personer ställer dem längst inne utan de ska finnas till hands så fort det är dags att börja dekorera igen. 

En del samlar på pynt. Kanske har du flera hundra tomtar hemma, som en del familjer. Eller så är det snöglobar som gäller. Dessa kan du få på flera ställen runt om i världen, med eller utan ett julmotiv. Men när det är kallt och snöigt ute så brukar de vara en påminnelse om hur mysigt du kan ha det inomhus. Om livet i en snöglob kan du läsa mer om i Expressens artikel. Känslan är oslagbar. 

Julgranskulor och andra dekorationer

Helt klart är julpynt något som inte lämnar någon oberörd. Du kan aldrig undvika det helt och hållet. Nu för tiden börjar en del affärer pynta redan i oktober. Det kanske känns lite väl tidigt, semestern är ju precis avslutad. Men för de som älskar dekorationer och pynt så är det en liten påminnelse om vad som stundar. Du kan gärna börja lite i smyg hemma. Kanske pyssla tillsammans med barnen så att allting är redo. 

 

10. September 2020 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply